Jun 7, 2011

Main Masak-masak Lagi

Alhamdulillah terbentuk dan tercipta  juga kek kali ini..:) Adun kek dengan penuh kasih sayang barangkali..Walaupun masih terdapat kelemahan kerana bukanlah chef tersohor tapi InsyaAllah akan tambah lagi resepi dalam minda ini...amin..

Jadi untuk perkongsian sahabat-sahabat dan pembaca blog. Cara-cara membuat kek coklat kasih sayang..hihi (ada-ada sahaja ^_^) .

Bahan-bahan
- 4 biji telur
- 75 gram tepung gandum + 25 gram serbuk koko + Secubit garam = diayak bersama
- 2 ½ cawan krim mentega coklat
- 250 gram coklat buku
- 50 gram planta majerin cair
- 100 gram gula kastor
- 1 sudu besar minyak jagung
- Sedikit kepingan badam
- Coklat urai

1. Telur dipukul bersama dengan gula sehingga gebu (pastikan sehingga agak keputihan)
2. Masukkan majerin cair diselang-selikan dengan tepung dan gaul sehingga rata
3. Sediakan bekas bulat dan alaskan dengan krim minyak. 

4.Tuang adunan dan bakar pada suhu 230˚C selama 30 minit
5. Sejukkan kek, kemudian potong kepada dua lapisan
6. Kedua-dua kepingan kek dilekatkan dengan krim mentega coklat
7. Kemudian salut keseluruhan kek dengan krim mentega coklat.
8. Dinginkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.
9. Masukkan coklat buku ke dalam bekas dan cairkan di atas air panas
11. Minyak jagung dituang ke dalam coklat cair dan disejukkan selama 15 minit.
12. Coklat cair tadi dituang ke atas kek.
 
13. Hias tepi kek dengan coklat urai
14. Biarkan kek seketika sehingga coklat menjadi keras
15. Hias kek



~sedia untuk dinikmati : selamat mencuba~




Kek Coklat dah siap






No comments: