Jul 11, 2011

Menjenguk Kembali...Sesedap Rasa.. ;)

Hari ini cuti...maka tidak ke sekolah..masih berada di kampung halaman menghabiskan masa-masa menenangkan fikiran yang tidaklah kusut mana pun..^^ Alhamdulillah seminggu sudah di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Pegoh dan mula menyesuaikan diri dengan keadaan.Mula-mula agak tertekan dengan gerak kerja dan layanan semua pihak namun sekarang sudah faham yang penting ikhlaskan niat.Wahai anak muridku,cikgu masih mencuba untuk memahami anda.Harap bagi kerjasamanya?Semoga pengalaman praktikum kali ini membawa kenangan terindah seperti sebelumnya. ^_^

Sebenarnya nak berkongsi kaedah campak-mencampak bahan dalam bekas or kuali dan jadilah juadah.Ingat nak mencampak pun kenalah ada cara..jangan main campak je..hihi Moh kita belajar cara membuat kek pisang.Senang je. ^_^

Kek Pisang

Bahan-bahan:
(A)
3 biji telur ayam
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak

(B)
1 cawan pisang dilecek
1 sudu teh soda bicabonat
1 sudu teh garam halus

Cara-cara penyediaan:
Gaulkan bahan A dan B sehingga sebati dan naik bau wangi.
Masukkan acuan ke dalam bekas pembakar.
Bakar pada suhu 160 selama 30-40minit
Selamat mencuba. (cara untuk pastikan kek masak atau tidak ialah cucuk bahagian kek dengan lidi bersih hingga ke dasar dan tarik semula lidi,andai tiada bahan yang tertinggal maka kek masak dengan baik jika ada bahan yang melekat maka kek masih belum masak dengan baik) ^_^

Pasta Goreng

Bahan-bahannya:
1 paket pasta 'macaroni'
1/2 kotak susu segar
mentega
1 labu bawang besar
4 sudu tepung gandum
garam secukup rasa
lada hitam
daging cincang
cendawan butang
brokoli
lobak merah

Cara penyediaan:
1. Rebus makaroni dan toskan
2.Panaskan mentega di dalam periuk
3.Gorengkan bawang merah+daging cincang+lobak+cendawan sehingga layu dan berubah warna
4.Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat bagi mengelakkan berketul
5Masukkan susu,biarkan sehingga kuah pekat
6Masukkan garam dan lada hitam
7Masukkan makaroni yang telah direbus dan gaul sebati
8Bolehlah dihidangkan..Selamat mencuba...^_^

No comments: