Oct 17, 2010

Dalam Kesamaran Kau Ukirkan Senyuman Buatku

"Balik kampung tak minggu nie?"tanya Puan Imah kepada anaknya yang sedang menuntut di salah sebuah pusat pengajian tinggi. "Hmm..maaflah ibu tak dapat balik Ayu ada banyak keje nak disiapkan, assingment, lepas tu banyak lagi nie kerja-kerja yang menanti..maaf nye ibu?"jawab anaknya cuba menyembunyikan sesuatu. "Aii..asyik assingment je dari dulu, banyak betul k asingment kamu tue?adik-adik kamu semua balik nie, ibu ingat nak ajak jalan-jalan hujung minggu nie, tapi xmengapa lah, jaga diri kamu baik-baik ye, assalamualaikum."gagang telefon diletakkan sudah lama rasanya rindu yang bersarang di jiwa ingin bertemu anaknya yang lama tidak menjenguknya di kampung. Kalau dahulunya, setiap dua minggu pasti anak kesayangannya itu akan pulang ke kampung menjenguknya. Tapi kini jangan harapkan sebulan sekali susah betul ingin melihat anaknya pulang ke kampung halaman.
Hati anak pula, bukan tidak mahu balik ke kampung namun memikirkan soal kewangan yang kini meragut kehidupan susah untuk si anak pulang ke kampung. Maafkan Ayu ibu, Ayu tidak mahu susahkan ibu. Ayu tak nak ibu tahu yang Ayu terpaksa berpuasa, terpaksa menyara hidup sendiri di sini. Ayu tahu ibu perlukan duit untuk menyara adik-adik yang juga berada di universiti. Ayu minta maaf ibu, Ayu tidak pandai berjimat. Tangis Ayu keesakkan, rindunya kepada kampung halaman tidak dapat dibendung lagi namun jika dia menggunakan sisa-sisa wang yang tinggal hanya cukup untuk dia pulang ke kampung sahaja namun untuk pulang ke tempat pengajian pasti dia akan membebankan ibunya yang tercinta.
Sejak kematian arwah ayahandanya beberapa tahun dahulu, hidup mereka sekeluarga agak susah. Ibunya yang bekerja sebagai kerani kewangan tidak dapat menampung kos perbelanjaan keluarganya yang ramai dan rata-rata adik-beradiknya telah memasuki pusat pengajian tinggi. Mereka adik-beradik telah berjanji akan belajar bersungguh-sungguh bagi membalas jasa ibunya begitu juga arwah ayah yang telah kembali kerahmatullah.

(bersambung...)

No comments: